Compania de origine engleză ca fundamente pentru aceasta afirmţie are interesul crescut pentru tablete la nivel global, situaţie în care oricum iPad-ul, Xoom-ul şi Galaxy Tab-ul, unele din cele mai reprezentative produse din gamă sunt construite în jurul procesoarelor ARM. NVIDIA îşi construieşte SOC-urile Tegra având la bază şi CPU-uri ARM, acţiune care se traduce într-o cotă de piaţă în continuă creştere pentru compania producătoare. Dacă acum cifrele din piaţa de computere portabile, o noţiune destul de vagă, indică un procent de 10% pentru ARM, faptul că până la sfârşitul acestui an respectiva cifră se va transforma în 15% nu ar trebui să vină ca o surpriză foarte mare. În defintiv, tabletele dintr-un produs extrem de inaccesibil adresat unui segment greu de definit de cumpărători cu paşi mici intră în mainstream, devenind cele mai potrivite dispozitive pentru navigat pe internet, scris un email sau consumat conţinut multimedia ,,on the go”. Nici smartphone-uri nu sunt ocolite de ARM, dacă aproape toate telefoanele inteligente actuale au o variaţie de ARM, iar telefoanele obişnuite integrează versiunile mai puţin performante ale aceloraşi telefoane, faptul că celor de la ARM le merge incredibil de bine este extrem de evident.
Dacă până nu de mult ARM era asociat doar cu sisteme de tip smartphone sau tabletă, în luna ianuarie a acestui an CEO-ul Microsoft a anunţat cu mândrie că următoarea versiune de Windows va fi construită atât pentru platformele x86 cu care ne-am obişnuit să-l folosim în tandem, cât şi pentru ARM.
Pentru a-şi menţine însă succesul pe piaţă ARM trebuie să continue să dezvolte procesoare din ce în ce mai performante, iar dacă ar fi să ne încredem în proiectele făcute parţial public are toate şansele să nu dezamăgească.
Dacă ar fi să dăm crezare companiei producătoare, următorul oricesor ARM, Cortex A15, pe care noi ar trebui să-l vedem în produse la începutul lui 2012, ar trebui să fie o revoluţie la capitolul performanţă. Cu o performanţă de 5 ori mai mare faţă de procesoarele actuale şi cu aproape acelaşi consum energetic, A15 ar trebui să fie omniprezent în produsele pe care le vom achiziţiona în anul următor.
Dacă următorul Cortex va fi construit folosind o tehnologie de fabricaţie pe 32 sau 28 nanometri, în timp ce compania, după spusele CEO-ului Tudor Brown a afirmat că departamentul de R&D experimentează deja cu 20 nanometri de peste 1 an de zile, acest detaliu este suficient pentru a da crezare pronosticurilor pe 2015.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu